Friday, May 27, 2011

Air.

Assalamualaikum and heyr dudes and dudettes! :)

Current mood: Bosan.
Current song: The End Has No End - The Strokes.

ehh. jap japp. Air = Water tauu. bukan Air = Udara. ahhaa. fyi, post ni adalah first yang berkaitan dengan khutbah jumaat. sebelum ni aku tak dapat nak dengar sangat khutbah tu. atas masalah-masalah yang tertentu.(bukan tidur or berborak yee. -.-). alaa. tadi tu pun, tak jelas sangat apa yang dia cakap. yang dapat aku dengar, khatib tu kata, khazanah alam terbesar yang Allah kurnia kan ialah AIR. yupp. air a.k.a Hydrogen + Oxygen = H2O. so, tu je la kott yang dapat aku dengar. daripada tak dengar langsung. yang tak datang tu lagi teruk! haha.

hrmm. memandangkan itu je yang aku dengar, maka aku pun fikir la dengan sendirinya pasal benda tuu. dan aku sangat yakin yang perkara tu betul. sebab apa? ahhaaa. ni sebab-sebabnya:


1st - Bumi kita ni, 70% adalah air. tak percaya? pergi la tengok globe. takde globe? apa ada hal. Google Map kan ada. try la tengok. kalau tak percaya laa. ;)

2nd - Badan kita ni pun mostly consist of water. berat badan korang yang kata berat gila tu pun, beratnya air je yang lebih. cuba kalau korang kira 20% je dari berat badan korang tuu. ringan je haa.

3rd - Korang bersuci pun menggunakan air kann. maksud aku sucikan hadas kecil dan hadas besar, mandi, cuci-cuci pun semua korang pakai air kann. so, lets imagine bila air takde. macamana bau badan korang sekarang?(try la bau). macamana keadaan baju-baju korang sekarang?(takkan pakai buang kann).

4th - Memandangkan badan kita mostly consists of water, so kita pun mestilah perlukan air jugak kann? tu yang korang kena minum banyak air hari-hari tu. bayangkan korang tengah jalan-jalan, lepastu dahaga gila, tyme tu panas terik. kau rasa apa benda yang korang perlukan tyme tu? of course laa Cili Padi kann? ehh. silap. air sejuk kann? ahahh. lagipun, aku ada perasan tyme baca novel Ayat-Ayat Cinta dulu, ada terbaca potongan hadis kat dalam tu yang lebih kurang macam ni; 'Antara nikmat daripada Allah adalah air yang sejuk'. korang baca la sendiri novel tu yee.

5th - Air yang dimuliakan, sejak dari zaman para anbiya, sampai la sekarang wujud lagi air tuu. mestila korang tahu kann. air Zam-zam laa. sedikit ilmu tambahan, sejarah air ni daripada peristiwa Siti Hajar bersama anaknya, Nabi Ismail A.S. google la yee intuk mengetahui selanjutnya.


kita dicipta ni pun daripada sejenis air jugak kann. dan banyak lagi laa sebenarnya pasal air ni. korang boleh fikir and kaji sendiri. memang macam-macam laa. kang kalau tulis lagi kat sini, memang berjela laa. bagi 5 tu pun kira cukup kann. huhu. so, memang betul la air tu sangat lah bermakna. tapi selepas udara la kann. tapikann, kita bernafas ni guna oxygen kann. kat dalam air pun ada oxygen. so, lu fikir la sendiri! apa-apa pun, bersyukur la atas semua nikmat yang Allah kurniakan kat kita tu yee.

Let Water = You,

I Love Water.

Substitute Water to You.

Therefore, I Love You! :D

*and also all of you laa. :)





hrmm. i think, i gonna stop by here.



Sometimes, when I feel bored,
I caught myself randomly smiling.
And I realized,
I was thinking of/about you!
:)




That's all folks! See YOU again when you've come back home! :)
Adiouszx and, Wassalamun alaik! :)



2 comments:

  1. fuyooo...tersurat dan tersirat..
    hahahahahahaa!

    ReplyDelete
  2. takde surat n sirat nyee. sirap ada laa. nak? -.-

    ReplyDelete

Total visitors

Followers