Sunday, May 22, 2011

Andai. . .

Assalamualaikum and heyy kawann. :)

Current mood: Lapar kott.
Current song: Grenade - Bruno Mars.

kali ni post dalam bahasa melayu je laa. tapi yang kat atas tu tak boleh ubah. tu format blog ni. ;D
tak tahu nak post pasal apaa. dengan perut yang tengah lapar gila ni. -.-. tapi takpela kann. cuba je laa.


okayh2. pernah kita semua terfikir. ANDAI kata kita meninggal dunia sekarang ni, apa situasi kat rumah kita sekarang. kemudian, apa situasi keluarga, pensyarah, cikgu dan kawan2 kita bila kita dah takde? bilik tidur kita, barang2 kita semua, apa jadi? satu lagi. macamana cara kita mati tu?

pernah tak kita semua terfikir. ANDAI kata kita baru je lepas kahwin tadi. apa langkah2 yang kita akan ambil? macamana kita menguruskan? macamana hubung kita dengan saudara mara yang lain? macamana nak menjaga dan terjaga? andai kata takdir kita berpoligami, macamana kemampuan kita dan bahagia ke? hrmm. dan segala macamana lagi laa. huhu.

pernah tak kita semua terfikir. ANDAI kata kita sedang berada kat 10 tahun yang akan datang. apa yang kita tengah buat? dah kerja ke kita? kalau dah kerja, kerja apa? kalau tak bekerja lagi, mengapa? macamana pulak dengan keaadaan keluarga kita? terutamanya ibu bapa kita. satu lagi, macamana pulak dengan rakan2 kita dulu? dari tadika, sekolah rendah, sekolah agama, sekolah menengah, universiti. tapi rasanya okayh kott. sebab kita semua ada Facebook kann. :D


hrmm. mungkin ada antara kita semua yang pernah bayangkan. mungkin jugak ada yang langsung tak pernah bayangkan. jadi, sebelum tidur malam nanti, lagi baik kalau tiap2 malam, bayangkan la benda2 ni. ni kira macam muhasabah diri laa. fikir jugak harini apa yang kita dah buat.






ahhaa. kesimpulan sendiri, sependek yang boleh,


ANDAI kata aku meinggal dunia kejap lagi, maafkan la semua kesilapan aku. jangan la korang kata belakang2. kepada keluarga, jangan sedih2. nama pun takdir Allah kann. dan, harap2 aku meninggal dunia dalam husnul khatimah.

ANDAI kata aku dah kahwin nanti, harap2 semuanya akan terjaga. semua masalah dapat diselesaikan secara mudah dan aman. dan aku berjaya menjaga, hubungan saudara mara dua2 belah pihak sentiasa ngam dan kamcing. huhuii.

ANDAI kata aku dah berada 10 tahun akan datang, harap2 aku dah bekerja. gaji cukup la tampung diri sendiri serta ibubapa. kalau dah berkahwin, harap2 aku bijak uruskan duit. walaupun ciput je kann. nafkah tetap nafkah. hehe. harap2 hubungan dengan kawan2 tu terjaga semuanya. bukan apa, senang kalau ada masalah nanti. kira macam 'cable' laa. ;D

TAPI, ANDAI kata aku gagal kesemua atau salah satu di atas, ya Allah, buanglah sifat putus asa dan takut. sebaliknya tanamkanlah sifat sabar dan yakin kepada diriku. semoga aku terus tabah. aminn.


banyak lagi andai sebenarnya. tapi yang lain2 tu, korang boleh andaikan sendiri kann. hehe.
hrmm. rasanya setakat ni je laa yee.



The longer you wait for something,
the better it is when you get it.

but, is that true? 



jumpa ANDA lagi di post yang akan datang! terima kasih kerana sudi membaca.
Adiouszx dan Wassalamun alaik. :)




3 comments:

  1. huhu..gambar yg last tue akoo sokong bro..its true..because if we want the best for us..we must have sacrafices..akoo suke post ko yg nie..nie yg paling akoo suke setakat nie laa..thumbs up..
    dun give up in your life..
    anyway..happy 19th birthday..thanx for being my friend..hehe..chiao~~

    ReplyDelete
  2. ahahh. yupp. tu yang aku letak tu. hrmm. betul betul! aku sokong jugak :). hoho. thanks dude. never give up! okayhh. thanks and welcome la dude! :)

    ReplyDelete
  3. Yup, the longer u wait. the better it is~

    ReplyDelete

Total visitors

Followers