Friday, November 4, 2011

Fast track?

Assalamualaikum and heyy.

Current mood: Quite sad, but grateful.
Current song: I Will Always Love You

okayhh. result Diploma for UiTM dah keluar. for sure ada yang suka, ada yang kecewa, ada yang tak tahu rasa apa, ada yang sudah jatuh ditimpa tangga, and ada jugak yang sudah berdiri, diangkat terbang. err. ada kee? haha. suka-suka aku jee. but for me, I don't know what I'm currently feel. but, the current mood describes my feeling right now. especially bila tengok rakan-rakan seperjuangan bersedih. mula la rasa macam berjaya sorang-sorang. tapi takpee. inilah yang dinamakan takdir. redha dengan ketentuan Allah ye kawan-kawan yang disayangi sekalian. nak berleter panjang-panjang, nanti sakit mata pulak. baca je la post sebelum ni yee kalau korang sedih. inshaAllah membantu. :)

okayhh. actually nak cerita pasal Fast Track nii. for sure korang yang dapat CGPA > 3.00 and also > 2.75 + no repeat(kalau tak silap) ada dapat message untuk sambungan belajar ke degree kann? and mesti jugak hati korang berbelah bagi either to accept that offer or to decline it right? so do I. well firstly, congrats for that offer yee. and maybe, korang tak expect pun dapat offer tuu.

secondly, ni ada sikit cerita and pendapat. maybe korang tak tahu lagi macamana fast track ni, kenapa perlu amek, apa advantages, and also disadvantages. so, mesti korang nak tahu kan? kan kannnn? okayhh. actually, fast track ni membantu korang untuk dapat scroll degree awal. nama pun fast kann. awal macamana tuu? awal 1 or 2 sem kalau korang habiskan diploma dulu. let me show the flow

eg:
Diploma 6 Semesters > Degree korang boleh jump terus ke 2nd, or 3rd semester. sebab? korang boleh creditkan(buang) subject yang korang dah amek masa Diploma.

Diploma 3 Semesters(Fast track) > Degree nanti, nak taknak korang kena masuk 1st semester jugak. maksudnya, korang akan amek semua subjects, termasuk subjects yang korang da amek masa Diploma. tapi, korang masih awal 1 or 2 semesters dari diorang yang tak buat fast track ni. untung laa!

so, apa yang sepatutnya korang da nampak sekarang ni, advantage fast track, dapat Degree awal. sesuai untuk orang-orang yang kejar scroll degree, and nak kerja cepat.

tapi, apa yang korang perlu beware, korang kena make sure yang korang boleh buat and boleh habiskan Degree tuu. sebab kalau korang taklepas or tak dapat nak survive, korang kena ingat yang korang takde scroll Diploma. sebabtu, kalau korang nak buat fast track ni, korang kena analyze betul-betul diri korang ni yang macamana. maksudnya, kalau korang yang maintain pointer, pandai kawal pointer tak kasi drop banyak sangat masa time Diploma, korang aku nasihatkan apply je fast track tuu. and satu lagi, korang mesti la orang yang tak mudah give up and komited. inshaAllah korang success time da fast track nanti.

tapi kalau korang kurang komited, mudah give up, susah kawal pointer, nasihat untuk kalian, habiskan je la Diploma dulu. bukan nak menghalang. cuma ni untuk kebaikan dan keselamatan masa depan korang. mungkin korang akan lagi better bila amek Degree nanti kalau korang habiskan Diploma dulu. tapi kalau korang rasa confident jugak boleh bawak, so just keep moving friends. no one could stop your passion. hehe.

okayhh. nak cerita sikit about myself and that ANC. firstly as for me, I think I choose to complete my Diploma first. so that at the end of my studies, I'll have 2 scrolls, Diploma and Degree. secondly, I want to make my family proud of me. I want to be the first person in my family to have that two scrolls after my both sisters just finished their studies at Diploma. so, I'll be graduated at least twice, and at least will get once Anugerah Naib Canselor. even kalau kat Degree nanti lagi susah sikit nak dapat. inshaAllah. do pray for me. thirdly, since the recent result quite upsets me even a bit, I feel like have not enough strength to face the Degree. mana taknnya, asik drop je result. :(. hrmm. but who knows if I get support from my family, from all my friends, and also from the special one, I'll be able to have enough strength and confident to face it.

for more details, download PDF file ni, and baca la ye maklumat pasal fast track ni. and kalau korang ada tak faham, or ada soalan kee, just leave as comment below this post kayhh. jangan segan-segan pulak tauu. inshaAllah saya akan berusaha untuk menjawabnya dan membantu anda. :)

I think, I'm going to stop right here.



Assumption No. 17:
Please tell me the problems
instead of being silence and secretive.
Just tell the truth,
together we break the silence.

-please don't ever change the feeling. :(




So, thats all folks. 
and thanks for reading! see YOU again in the next post kayhh.
Adiouszx and Salam Alaik.




4 comments:

  1. Ouh ~ sama lah dgn kita :) Rasa macam nak habis DIP dulu then baru sambung dgree ;) BTW Thanks for your sharing! :D

    ReplyDelete
  2. im fast track student,..:)
    sedikit pmbetulan kiteorg xmsk ke dgree part1 dulu tp trus ke dgree part2.. n still ley bt pgecualian credit 4 subject y da blaja,..
    gud luck 4 u k! :P

    ReplyDelete
  3. mase part 1.. pointer okay la.. n ada peluang yg cerah utk dpt anc.. tp dgan result yg baru2 nie.. peluang tu terus berkecai.. rasa down..

    ReplyDelete
  4. @Mysara: ahhaa. tu laa. well, good luck kayhh. thanks for reading too. :)

    @Anonymous 1st: owhh? yekee? may I knwo what are that subjects? sebab haritu tanya lecturer pasal pengecualian credit ni. anyway, thanks yee! :)

    Anonymous 2nd: owhh. takpee. never giveup. try to get the ANC for the upcoming degree kayhh. :)

    ReplyDelete

Total visitors

Followers