Saturday, February 4, 2012

First half of the fourth semester.(Part 1)

Assalamualaikum and heyy readers!

Current mood: Dizziness.
Current song: The Chosen One - Maher Zain.

seperti yang dijanjikan, update kali ini adalah mengenai apa yang telah berlaku sepanjang first half semester keempat sebagai pelajar UiTM Segamat yang mengambil jurusan Sains Komputer. *hamboi bahasa. :p


owh yee. sebelum tu, marilah kita berselawat banyak-banyak to our beloved prophet, Muhammad P.B.U.H. today is his birthday, 12th Rabiul Awal. for those who are having their birthday today, and also tomorrow, I'm wishing you happy birthday yaww! :)

Allahumma Salli 'Ala Saidina Muhammad

okayh, let the story begins:

macam biasa, bila jumpa subjects baru, mesti ada rasa risau kann. kadang-kadang takut takboleh bawak. nak-nak student yang takde basic macam saya ni kann. untuk subject MGT162(Management), saya akui memang agak susah nak faham disebabkan Mass Lecture. lagipun subject ni subject baca. nak tarik minat tu makan masa sikit. lecturer pulak alhamdulillah dapat yang baik but a bit strict, named Madam Hanim. apa yang kurang bestnya, subject ni la yang paling banyak cancel lecture. *padahal kadang-kadang tu suka jee. lalalalaa~
alhamdulillah test haritu kira okayh lagi sebab boleh jawab semua soalan. tapi still takdapat markah lagi. :|

subject seterusnya - ITS232(Database). at first, I thought this course would be so fun and attractive. but it was only happened at the beginning. that's because of this course is getting tough as the chapter goes by. pffttt. lecturer, Miss Huda, merupkan lecturer yang sporting. tapi cara penyampaian beliau tak ngam dengan cara saya menerimanya. so, this is currently my killer subject.
quiz, second highest dibawah Al-Afiq. total marks 2.5, beza dengan dia 0.1. :|
test haritu? fuhhhh. unexpected. still takdapat markah lagi, tapi rasanya macam agak teruk jee. :/

next is CSC204(Operating System) lectured by Mr Lezam yang sangat sporting and sempoi. :D. really glad. fuhhh. subject ni ramai yang kata susah sebab kita belajar apa yang kita taknampak dalam computer ni. subject ni bagi saya menarik mungkin disebabkan lecturer nya kott. tapi kadang-kadang ada jugak part yang susah dalam syllabus course ni. nak-nak bila soalan final exam nanti dibuat oleh Shah Alam. -.-'
quiz, takdapat markah lagi but rasanya boleh je score sebab boleh jawab.
test alhamdulillah okayh jee. even study dua hari sebelum. I got highest mark in the class even beza dengan Hasana 0.5 marks jee. :p. alhamdulillah again. :)

favourite subject, CSC248(JAVA - Data Structure) yang diajar oleh lecturer yang sporting jugak, Miss Nafisah. sejak first class lagi da bersemangat even tak se-semangat first class dengan Puan Yusnita last semester. bila sampai second data structure(linked list) agak sangkut sikit, but then it's getting great.
quiz, first and second quiz dapat highest. second quiz dapat full marks. alhamdulillah. :)
test pulak haritu biasa-biasa jee. tapi still takdapat lagi markahnya. inshaAlalh boleh score.

untuk subject CSC318(Web Apps.) yang pada mulanya diajar oleh Puan Fadilah yang sporting and sempoi tu membuatkan saya sedikit risau disebabkan cara penyampaian beliau. sampai diambil alih semula oleh Puan Mazlyda, rasa risau tu da semakin menghilang even pada mulanya nak Puan Fadilah je yang take ove sampai habis sem. tapi cara Puan Maz ajar membolehkan saya faham subject yang baru untuk saya berjinak-jinak ni. hehe.
quiz, rasanya semua boleh score. markah still takdapat lagi. -.-
test pun sama takdapat lagi, tapi masa jawab tu alhamdulillah lancar je otak and tangan bekerja. lagipun time tu ada dapat hint. :p

lastly is QMT200(Statistic and Probability) subject ni pada mulanya sangat saya minat sebab mula-mula ianya berkaitan dengan MAT210(Discrete Maths) yang saya score gila-gila masa Part 1 dulu. huhu. tapi faham-faham la bila maths ni, malas buat latihan satu, then bila sampai next class, lupa apa yang lecturer ajar last class. tapi best la dapat dengan Miss Haslenda yang rupa-rupanya bff Miss Azrina. hehe.
quiz, first highest and full mark. second tiba-tiba drop sebab jawab half je. but alhamdulillah yang half tu betul semua. yang third lagi 3 markah je nak dapat full mark. tak tahu la highest ke tak. -.-
test pulak, alhamdulillah boleh score even tak yakin boleh score time jawab tuu. miss pulak tanda cepat gila. and dapat la second highest selepas Azmina yang bezanya 1.5marks. congrats ye Mina. :)

hrmm. tu je la kott. secara overall nya, sem ni lagi better dari sem sebelumnya and sepatutnya memang begitu. sebab da takde cCalculus II yang so killing me last sem. :/

rasanya cukup sampai sini. korang sah-sah bosan kalau baca panjang-panjang kann. so esok(inshaAlalh) saya akan sambung yang Part 2 pulak, iaitu pasal kehidupan pulak. yang ni more to pasal study.



Assumption No. 24:
We might hide something
by pretending like there's nothing.
But it won't fade.
So do the memories.

-true story.



well, that's all folks.
thanks for reading!
see YOU again in the nex post kayhh. :)
Adiouszx and Salamun alaik.




0 comments:

Total visitors

Followers