Monday, May 14, 2012

The Facebook Friends' Secrets.

Assalamualaikum and heyy para peminat Manchester City yang sedang tersenyum and peminat Manchester United yang nampak sedikit muram. oh yee. team hoki Malaysia menang tauu.

Current mood: Busy.
Current song: Payphone - Maroon 5 ft. Wiz Khalifa.


well, kali ni nak share tentang Friends kat FB. ataupun dengan lebih detail, friends yang terpampang dekat profile korang. opss. timeline korang. hihihi. okayh, cuba bukak profile or timeline korang, and perasan tak ada

8 Friends (2 rows and 4 columns) kat Timeline korang?


or kalau yang Profile lama, ada 10 Friends kat belah kiri vertically-arranged? 

korang pernah terfikir kenapa selalunya akan ada orang yang sama je ada kat list tu? kalau pernah bagus laa. kalau yang tak pernah tu, sekarang anda dah pun terfikir. sebenarnya saya dah lama terfikir pasal benda ni. and saya ada jugak buat research sikit pasal benda ni. okayh. maksud saya google pasal benda ni. and these are what I've found about this case:



Facebook says they use an algorithm that takes into account the people who interact most with you publicly.
Things like posts they make on your wall, photos where both of you are tagged, events you both attend, comments on each others posts or photos, etc. Facebook does a remarkable job selecting 10 friends from your hundreds or thousands of friends...while keeping it fresh and interesting.


maksudnya, FB ni sendiri ada algorithm, or senang kata coding sendiri (SQL kott) untuk display 10 or 8 friends tuu. macamana pun kesemua 8 or 10 orang tu bergantung kepada balas-balas post kat wall, main comments kat status or gambar especially, gambar-gambar korang yang di-tagged bersama, orang yang anda chat selalu dan yang sewaktu dengannya. faham kann? so, no wonder la kalau kita tengok yang "dia" or "dia" ni ada kat list tu.

then pada suatu hari ni, ada ternampak 2 orang kawan saya ada main print screen that 8 Friends on their Timeline respectively. and baru yang saya teringat and terfikir pasal benda ni. owh yee. mungkin anda rasa yang mereka-mereka tu takde kena mengena or dah lama takde kena mengena, well, you should know that, Facebook knows more than you do.

so bila da tengok kawan saya buat print screen and post kat FB tu, saya terfikir pulak untuk buat koleksi selama 7 hari or seminggu print screen that top 8 friends on my Timeline. and the result is shown below:


you might notice that my total friends is just slightly increased. :p

well, itu lah dia. kita boleh nampak beberapa orang yang tukar gambar. yang lelaki semua hensem, yang perempuan semua cantik. ehemm. okayh. takperlu belanja saya. so conclusion, mostly diorang adalah classmates saya, ex-classmates, ex-room mates, and also my besties. so, korang boleh try la tengok hasil sendiri ye nanti. sekarang pon boleh.

ahhaa. ni ada satu lagi Friends list kat Timeline korang. bagi yang dah convert kepada Timeline laa. satu tadi yang ada 8 orang tu kann. ada satu lagi yang kecik punya kat atas dia, bawah DP korang, sebelah about. hope korang jumpa. so yang list ni ada 6 orang sahaja and kotak dia kecik comel je macam tuan dia. yang ni pulak, menurut website mana tah, the author states that:


At the top of the new Facebook Timeline profile, the 6 friends photos that facebook chooses for the smaller friends list box across the top banner is much more likely to show friends that are more likely to be your closer friends (and/or facebook stalkers, crushes, or recently interacted with friends). It's also clear that the friends shown are much less random "friends" and very much tied to interactions on facebook (recent interactions seemingly playing a large role). 


maksudnya, kesemua 6 orang tu terpilih disebabkan diorang adalah kawan rapat anda kat FB. dengan kata lain orang yang selalu anda interact, or diorang yang interact dengan anda. orang-orang yang interact dengan anda recently akan lebih senang nak terpampang kat list tuu. tapi bukan semua tau. kalau semua tu adalah orang yang recently interact, kantoi la nanti kita chat or balas-balas comment dengan siapa kann. hihihi. antara interactions yang menjadi faktor termasuklah:

-Profile views (anda tengok profile diorang or diorang yang tengok profile anda)
-Photos you've been tagged in (or anda tag gambar diorang)
-Wall posts
-Likes and/or comments
-Photos viewed (anda tengok diorang punya gambar or diorang yang tengok)
-Online friends
-Chats or Private messages sent between friends

so, ini hasil daripada Timeline saya yang baru je print screen tadi:

kecik kan? kan saya dah kata tadi. :p
well, betul jugak. antara mereka ber enam tu, ada je orang yang saya baru chat, comment kat post diorang, and tengok + like gambar diorang. still wondering what algorithm that Facebook uses. -__-"
menarik kan? sekarang anda dah tahu pasal benda ni. so, share la benda ni kat kawan-kawan, pakwe or makwe, abang, adik, and family semua. hehe.

owh yee. haritu tiba-tiba terfikir nak ikut Haikal and Adzam main satu post yang ada tag-tag ni. ingat nak post jugak kat FB, tapi risau pulak bila dengar ada yang tak prefer nama diorang di-tagged kat post tu. maklumlah FB ni sangat public. kalau kita tag nama orang kat status or post dari kita, kawan-kawan diorang jugak boleh view kat profile or timeline orang tuu. cuma kalau tag dekat comments je diorang takboleh nampak kann. well, I respect that. so saya just print screen and post kat sini je la yee. and game tersebut adalah seperti yang berikut:


korang jangan click "Post" tu! :p
ahhaa. saje suka-suka. pelik jugak game ni. apa yang disuruh tag, contohnya 

"I have a crush on (tag A) : "

kenapa la mesti huruf A. takpasal keluar nama Adzam. kantoi sudaa. :p. so, anggap je la benda ni sebagai satu fun game yang saje-saje nak buat kita gelak. hehe.

saje nak cerita, kat column belah kanan blog ni ada satu element baru, "Targets & Wishes" yang takboleh tick tu maknanya masih belum tercapai. dan ianya disusun mengikut daripada jangka masa pendek , hinggalah ke jangka masa panjang punya target. so setakat ini sahaja la daripada saya.



Assumption No. 28:
I'm afraid to make the move
because i'm afraid 
it would be wrong.
-till when it'd  be like this?
that's all folks!
thanks for reading this entry kayhh. :)
see YOU again in the next post yaww.
Adiouszx and Salamun Alaik.





16 comments:

  1. found something la yiemszx...huhu..feewwwiiiitttt!! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa dia niii? takde tunjuk something tapi dia boleh found something. apakahhh? :O

      Delete
  2. selama seminggu tu ade 'someone'yang macam sentiase terlist je...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada. semua takde yang straight ada 7 kali okayh. :p

      Delete
  3. kau rindu aku Naheem? sumpah manis

    *muntah hijau*

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. takkan tak rindu member kot kann. :p

      Delete
  4. wah org tu ade jer.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cehhh. ada2 jee. minah minah :p

      Delete
    2. mina sudah weh.. xyah nak + "h" sgt la...
      tol kan... dak tu ade kat sume cume 1 hri je die xde..

      Delete
    3. ahh. takde2. h tu tak boleh dipisahkan. :p
      nak buat macamana. aku cuma printscreen jee. -____-"

      Delete
    4. menipu lebih.. ko tu yg sje je tmbh..
      ade mkne disblik semua tu.. haha.. ;p

      Delete
    5. celah mana nak tambah bila dah print screen? adoiyai minah nii.
      takde maknanyaa~ :p

      Delete
    6. aku kate "h" tu la.. ko saje tmbh... huh..
      tgk ko tmbh lgi... =_="""""

      Delete
    7. owhh. yekee. okayh2. sorry ye minah. :p

      Delete

Total visitors

Followers