Tuesday, May 8, 2012

First Time Deliver Talk

Assalamualaikum and heyy para pembaca yang dah mula kurang sedih disebabkan post saya haritu. :p

Current mood: Hungry.
Current song: Somebody That I Used To Know - Gotye Featuring Kimbra

kali ni takde sedih-sedih dah. just nak share sikit pengalaman jadi penceramah ni.

25 Februari haritu, saya berangkat dari Segamat, ke sebuah masjid daerah di Negeri Sembilan. lupa pulak nama masjid tuu. seawal subuh saya bangun dan setelah selesai solat semua, saya menunggu Puan Zuriati (Lecturer) ambil saya kat bawah kolej tuu. dengan sejuk subuh, + sejuk aircond kereta + sejuk nervous nya masa tuu. hehe.  owh yee. ada lagi sorang student yang baru je habis course CS masa tu ikut sekali. tak tahu nama penuh dia, tapi saya panggil dia Shima.

tujuan kitorang ke negeri sembilan tu adalah untuk bagi talk kat para pelajar SPM, PMR dan UPSR. sepanjang perjalanan tu, kitorang pun bercerita la macam-macam cerita. nasib baik Shima tu agak suka bercerita. takde la sunyi je dalam kereta tu. hehe. anyway, boleh tahan laju and pro jugak Puan Zuriati bawak kereta tuu. fuhh.

dalam lebih kurang 2 jam macamtu, sampai la kat masjid tuu. ingatkan students yang datang sikit jee. sebab nampak kasut takde la banyak mana pun. masuk je dalam tengok, boleh tahan ramai jugak laa. ada la dalam seratus lebih. masa kitorang masuk tu, suami Puan Zuriati tengah conduct diorang nii. and dia kata lepas dia habis, turn Puan Zuriati, lepastu minum pagi kejap. lepastu baru turn saya and Shima.


ini la masjidnya. lupa pulak namanya.


owh yee. tajuk yang saya dapat adalah "Membentuk Matlamat dan Istiqamah". tajuk tu saya dah dapat dalam seminggu awal. so dapat la saya buat sedikit persediaan. sebenarnya tak banyak masa yang saya ada untuk buat persediaan. sebab waktu tu sangat banyak quizzes and tests. I can conclude that I've made my self prepared on a night before the February 25th. fuhhh. masa turn Puan Zuriati, saya spend masa kat students PMR. borak-borak dengan diorang. kelakar jugak diorang tuu. rindu zaman saya PMR dulu. :')



Berselera semua. time kat dalam mengantuk je muka. :p

okayhh. lepas selesai minum pagi, sampai la turn saya untuk bagi talk. actually masa yang diperuntukkan untuk saya adalah sejam, and Shima sejam. tapi saya cakap dengan Puan Zuriati minta kurangkan sikit. takut takbanyak yang saya boleh sampaikan. almaklumlah first time kann. hehe. so Puan Zuriati pun panjangkan la sikit sesi dia. lepas dia habis, baru la dia jemput saya. fuhh. agak nervous sikit time tuu. lepas  puan kenalkan saya and Shima, maka majlis tu diserahkan sepenuhnya kepada saya. woww.

ni front slide saya. market sikit. :p
di bantu oleh: kalcubemaster

so, macam biasa, mesti ada sesi pengenalan diri. apa yang saya ceritakan adalah ringkasan kisah hidup saya sejak dari sekolah rendah, sampai la saya berada kat depan diorang tuu. alhamdulillah diorang semua tertarik dengan cerita saya tuu. kisah UPSR saya, kisah hidup dan kejayaan kat asrama dulu, dan juga kisah kejayaan saya ketika berada di UiTM Segamat ni. diorang semua mula tertarik bila saya ceritakan kisah kawan saya yang mendapat straight A+ waktu SPM dulu, sampai la saya cerita keputusan exam saya setiap semester kat UiTM ni.

cerita punya cerita, dah nak setengah jam saya kenalkan diri saya. saya pun tak sedar waktu tuu. then baru saya proceed dengan slides saya. total slides ada la dalam 15 slides jee. slide yang saya buat tu, saya prefer buat in form of points jee. sebab nanti saya takkan la membaca, pandang screen kat depan, and diorang pun bosan. so bila dalam bentuk points ni, saya akan lebih menggalakkan diri saya to interact with the audience, talk spontaneously based on the ideas in my head, and they feel my existence.

saya kadang-kadang rasa serba salah bila apa yang saya ceritakan membuatkan diorang tepuk tangan or ketawa. ye laa. dalam masjid pulak kann. tapi saya rasa tak kisah kot. yang penting tidak membuka aib, tak melalut, and diorang dapat apa yang ingin disampaikan tuu. habis semua slides, saya rasa lega sikit. tapi rasa macam tak berapa puas. yelaaa. nama pun manusia kann. mana pernah puas. :p. maka lepas je habis tu, saya serahkan pula kepada Shima. overall, saya berpuas hati bila dapat respons yang baik daripada diorang. alhamdulillah.

Shima punya talk pun not bad. saya tertarik dengan cerita dia. dia kata, dia repeat satu paper programming waktu dia part 1, lepas je daripada tu, dia terus takde repeat and semua paper programming lepas tu dia score A. kiranya dia lepas je repeat satu paper tu, dia terus usaha sampai dia berjaya and puas. dia pun sama macam saya, langsung takde apa-apa basic programming waktu sekolah dulu. and dia adalah salah seorang yang berjaya grad on time among her batch. she should be proud isn't it?

habis je talk dari Shima, maka habis la program tu. dan program tu selamat diakhiri oleh suami kepada Puan Zuriati, Ustaz Hilal. tapi sebelum diorang balik, masjid tu ada sediakan lunch. alhamdulillah. jimat lagi duit. hehe. dah la dapat lunch, then saya dapat extra bungkusan bawak balik kampus. rezeki jangan ditolak kann? :p

alhamdulillah lagi bila saya dapat sedikit sebanyak pemberian yang saya tak expect pun akan dapat. sekali lagi, rezeki jangan di tolak. hehe. so lepas ni siapa-siapa nak saya bagi talk, inshaAllah saya boleh bagi. tapi jangan la kat majlis yang besar-besar pulak. saya ni bukannya hebat mana pun. sekadar share pengalaman je boleh laa. actually masa kat asrama dulu saya ada juga terniat untuk jadi penceramah. hihihi.



beberapa gambar yang sempat saya snap.


so itu sahaja la daripada saya untuk post kali ni. minta maaf kalau takbest. maklumlah, bukan semua pengalaman tu seronok kann. kalau rasa-rasa tertarik, nak tahu lebih lanjut, tanya je la saya. inshaAllah saya akan kongsi lagi.



Assumption No. 27:
Actually,
there are no obstacles.
Only excuses.

-so, never give excuses or reasons.




well, that's all folks.
thanks for reading, sorry if boring. ^^ v
see YOU again in the next post yaa!
Adiouszx and Salam Alaik.




2 comments:

  1. hee.. lame nye tak bukak blog die.. lagu still best.. pengisian dah ader. cara penulisan dah bagus dah. mantop la naim. ~chewah mcm juri tetap la pulak kan =P btw naim, best nya program mcm ni.. rindu zaman skola n masjid tu lawa.. ;))

    ReplyDelete
  2. hehe. mantop ke? biasa je rasanya. huhu. anyway, thanks ye juri~ :D

    *rindu juga kat zaman sekolah.

    ReplyDelete

Total visitors

Followers