Sunday, May 6, 2012

The Goodbyes.

Assalamualaikum and hello pembaca yang terkejut tengok saya dah update blog. :p

Current mood: Exhausted.
Current song: I Won't Give Up - Jason Mraz (You're currently listening to this)

well, 2 bulan dah saya tak update. last sekali was on February 5th. fuhh. actually there are a lot of stuffs to be shared here. but, I think I've told that I've problem with my lappy and wifi before isn't it?

tangguh punya tangguh,  cerita-cerita yang saya simpan tu, akan saya cerita (Giving a Talk, Terengganu Visit, Muar Visit, PHP Develope, New "Baby" etc.) di masa akan datang. kali ni saya just nak cerita hari-hari terakhir Kursus PHP and Soft Skills yang super awesome, even kat UiTM Segamat jee.

cerita ni agak sedih. kalau rasa tak suka or rasa macam mengada-ngada ke, saya tak paksa untuk anda teruskan. maklumlah, bukan semua orang berhati lembut kann. :p



April 27th, was a crucial date that sacrifices a number of my friends. friends that I've shared bitter-sweet moments. friends who have stayed together for a long time, and even recently met. that day also forces me to figure the upcoming "Goodbyes". but I force myself to not figuring them.

masa hari tu, saya balik bilik, tengok room mates semua macam biasa jee. so, saya expect mereka semua dapat keputusan yang memuaskan. saya pun mula la berasa lega. sampai satu masa, salah sorang antara mereka cakap "aku dah graduate dah naim. kau bila lagi?". hati saya mula rasa lain. I wondering why that words came from his mouth. saya pun tanya "asal pulak weh? result kau okayh tak?". then THEY said "aku dengan dia dismiss doo. sangkut paper tutttt". mannnn. the unwanted feeling suddenly surrounding me. masa tu, saya tahu dua orang tu je yang dismiss dalam bilik tuu. I hold that feeling. glad I can control it.

sampai azan, kitorang semua gerak ke masjid nak solat jumaat. lepas selesai solat, saya stay kejap. lepastu datang room mate saya yang sorang lagi. he came, sat besides me, and said "bye naim, lepas ni kita tak jumpa lagi dah. hehe" with a small laugh. I shocked and asked him, "laa. kenapa pulak?" and he replied "aku, dia, dia, dan dia dah dismiss dah. tinggal kau dengan yang sorang lagi tu je la kat bilik nanti". saya dapat tahu lagi 2 orang kawan saya kurang bernasib baik. I can't hold and control that feeling any longer at that time. siapa yang tak sedih kan bila kawan-kawan kita, sekali berjemaah nak tinggalkan kita? tak tahu la kalau saya sorang je yang sedih. well, saya nasihatkan diorang jumpa KP or PA and HEA.

dah jumpa, bincang and clear semua, two of them terpaksa meninggalkan, one of them buat rayuan, and another one masih mempertimbangkan lagi. kesemua mereka sebilik dengan saya sepanjang sebulan saya berkursus. mereka jugak planned untuk teruskan intersesi diorang. but a few days later, a notice stated that, dismissed students are not allowed to continue their intersessions lecture. woww. this is the most crucial one. that piece of paper forces them to leave. what da. . . .

the unwanted feeling was well-controlled. until my second goodbye, which was to three of my friends. one of them was my class mate for three out of four semesters. and he also my room mate during my one month PHP course. and what can I say at that time was "kau jangan putus asa. aku nak kau berjaya kat luar sana. and aku yakin kau boleh!" dan untuk sedapkan hati sendiri, saya tambah "rumah kita dekat je, nanti nak lepak roger-roger laa. aku takde hal". and a little joke I added.

my first goodbye was to my another room mate. tak sempat jumpa dia sebab dia balik time saya tengah kursus. ingatkan dia akan balik segamat lagi nanti. rupanya dia terus packing untuk stay kat rumah dia sehingga la dapat keputusan rayuan dia tuu. well, agak sedih sebab rumah dia boleh tahan jauh. nak melawat pun kena tunggu raya la kott. tu pun inshaAllah kalau sempat. ingatkan dapat juma dia semalam, time wedding kakak dia. but my another room mates suffered an accident. dan ianya menambahkan lagi kesedihan dan kerisauan saya. betul-betul punya risau. haihhh.

malam tadi, goodbye yang keempat pulak. dia la salah sorang yang accident. saya lebih mengenali dia semenjak terpilih menjadi exco ni. hrmm. memandangkan saya pernah datang rumah dia, naik basikal tepi sawah pagi-pagi, mandi kat sagil sebab rumah agak dekat kan kat segamat tuu. so kalau apa-apa hal nak jumpa ke, boleh lepak sana. tu pun bila saya ada kat segamat je laa. dan saya ada cakap kat dia yang "kau kat luar sana mesti kena berjaya. fikirkan keluarga and parents kau. anak sulung ni besar tanggugjawabnya. aku tahu kau boleh". dan dia cakap "inshaAllah. thanks naim. apa-apapun sorry tau. raya nanti datang rumah aku laa. hehe". saya pun kesian tengok dia jalan terhenjut-henjut. tahan sakit la katakan. well, end of my fourth goodbye.

minta maaf la saya ni lompat-lompat saya punya goodbye. dari yang second, ke yang first. then terus lompat yang fourth. saje nak test korang punya alertness. hehe. so goodbye yang ketiga, adalah kawan-kawan saya sepanjang kursus PHP tuu. and yang paling rapat adalah kami berempat, Saya, Asuat, Farhana and Ameerah. rapat punya rapat, tiba-tiba tercetus nama "The SZX's Family". well, masing-masing ada nickname. saya - yiemszx, asuat - asuatszx, farhana - farahszx, and Ameerah - miyaszx. semakin nak habis kursus tu, kitorang jadi semakin rapat. mana taknya, duduk depan belakang jee. hari-hari gelak-gelak dengan FB nya, "net send" nya, tengok The Avengers sama-samanya. and at that time I learned, "we met with lot of joys, thus when it comes to separate, it must with joys too. no tears". I know it was tough right? but I've promised to make a small reunion, just four of us. inshaAllah it will be happened kayhh. ;)

Asuatszx | Yiemszx | Farahszx | Miyaszx

and my fifth and recent goodbye was to my another room mate. and he's my another friend that suffered the accident. saya ajak dia balik tumpang saya tadi. alang-alang ayah saya yang ambik saya balik rumah. and alang-alang rumah kitorang takde la jauh mana kat KL ni. and the goodbye was at in front of his house. dengan rumah dia takde orang tadi. yang penting dah tahu rumah dia. nak melawat ke nanti senang sikit. hehe. lagipun tadi dia kata dia akan ambik exam MUET kat Segamat nanti and akan lepak-lepak kejap awal sem depan.


well, panjang sangat dah ni rasanya. cukup la sampai sini jee. so kepada mereka-mereka yang saya mentioned kat atas ni, saya minta maaf sangat-sangat ye atas segala salah silap dari saya. gurauan saya yang melebih-lebih tu kee. semoga kita jumpa lagi ye nanti. hehe. 
dan kepada mereka-mereka yang sedah menempuhi intersesi, terutamanya class mates saya, buat la sehabis baik yee. jangan leka dan lalai. saya disini sentiasa mendoakan korang semua. :')
owh yee. yang sedang menderita kesakitan tuu, get well soon dudes. hehe.


Assumption No. 26:
I hate to say goodbye to the persons 
who have stayed together for a long time, 
and will leave me for a long time. 

-It's kinda pathetic. :/



well, that's all folks.
thanks for reading, sorry if boring. ^^ v
see YOU again in the next post yaa!
Adiouszx and Salam Alaik.




5 comments:

  1. seriously same macam yang aku rase..doakan yang terbaik lah kan untuk diorang..kite pown kene work harder next sem kan..=)

    ReplyDelete
  2. ahhaa. that's for sure la kann. and for your intersession too kayhh. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok tenkiu naim..gudluck for your 'PM' ye..haha..

      Delete
  3. hrmm. nak2 taksempat salam peluk cium anda. huhu.

    ReplyDelete

Total visitors

Followers